Wat doen wij
   
Doelstelling

Stichting Bakhuis "De Willig" heeft ten doel (statutair vastgelegd):
 

a. het beheer en instandhouding van het cultuurhistorische gebouw bakhuis de Willig te Helmond-Brouwhuis. 

b. Het beschikbaar stellen van het gebouw voor culturele- en educatieve doeleinden en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevordelijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezelijken door:

- het begeleiden van broodbakfeesten, o.a. tijdens de jaarlijkse Boeremert;

- het verzorgen van projecten voor scholen;

- het verstrekken van informatie over de geschiedenis van  boerenbakhuizenen het daarin bakken van brood;

- het bevorderen en (mede) organiseren van evenementen op cultureel- en educatief gebied.

Dit alles ten behoeve van alle bewoners van Helmond-Brouwhuis.                   


Brood maken
Wij bereiden het brood op ambachtelijke wijze, dus met de hand gekneed, en in plaats van allerlei broodverbeteraars gebruiken wij hiervoor alleen natuurlijke produkten zoals biologisch meel, gist, honing, boter/margarine, olijfolie en zout. Vervolgens wordt al het brood afgebakken in een met schoon hout gestookte oven. 

Een korte uitleg:

Meel
We gebruiken voornamelijk meel en bloem dat gemaakt is van regionaal geteeld speltgraan dat tevens is gemalen in een regionale windmolen. 

Spelt- ons oergraan-  bestaat al zo'n 9000 jaar en is de voorloper van Tarwe en andere graansoorten. Het past dan ook prima bij ons 300 jaar oude bakhuis.

 

Deeg
Bij de bereiding van het deeg maken we vaak gebruik van een eeuwenoude techniek ,"Poolish" genaamd . Bij deze techniek- welke o.a. door Franse bakkers wordt gebruikt om op traditionele wijze stokbrood te maken- wordt zo'n 12 uur voordat het uiteindelijke deeg wordt gemaakt een voordeeg gemaakt. Na 12 uur worden de overige ingredienten aan het papje toegevoegd en wordt -met de hand- een soepel deeg gekneed.  Na het kneden laten we het volledige deeg rijzen voordat het de oven ingaat.

Oven
Vroeger werd brood gebakken in een met takkenbossen (mutserts) gestookte oven. Deze takkenbossen werden gemaakt van afgebroken (dennen)takken en/of afvalhout. Onze oven wordt met schoon hout tot een temperatuur van zo'n 270 C gestookt, totdat het plafond "witheet" en "brandschoon" is. Op dat moment wordt het brandende hout/houtskool uit de oven geschraapt en gaat het in de "doofpot".
Met een natte dweil wordt nu de ovenvloer schoongemopt en komt er tegelijk weer vocht (waterdamp) in de oven zodat het erin geschoven brooddeeg niet te snel uitdroogt.
Nu worden de broden  op de vloer van de oven geschoven.

Brood
Na zo'n 20 tot 30 minuten is het brood gebakken en wordt het uit de oven gehaald. De bakker klopt ter controle op de onderkant van het brood. Wanneer het "een holle klank" klinkt is dat het teken dat het brood gaar is !
De broden worden meteen uit het bakblik of van de bakplaat genomen en op een rek gelegd.


Educatie
We maken gebruik van het door het produktschap 'granen, zaden en peulvruchten' voor scholen ontwikkelde leerproject  "van graan tot brood". We leren mensen in workshops om zelf met de hand deeg te kneden en brood te bakken.

Scholen
Scholen kunnen een rondleiding bij ons aanvragen; het programma wordt hierbij zoveel mogelijk aangepast aan de doelgroep.

Themadagen
Er worden soms bakdagen rond een speciaal thema georganiseerd. We kunnen dan op zo'n dag speciale producten gaan maken en/of bakken. Rond een feestdag iets organiseren of mensen uitnodigen die iets van hun vakmanschap kunnen laten zien en hierover vertellen.