Recept voor bruin volkorenbrood :

Ingrediënten:

1500 gram tarwemeel( bij voorkeur volkoren),

10 gram instant gist

75 gr olijfolie,

40 gr zout,

9 deciliter lauw water,

Werkwijze voor dit gerecht    

Doe het meel in de kom en maak er een kuil in. Doe hier de gist in. Leg het zout op de rand van het meel, tegen de komwand aan. Voeg al roerende het lauwe vocht bij de gist in de kuil, neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige dikke brij. Er blijft dus nog een rand los meel over.
Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan.
Meng nu alles dooreen tot dat het erg zwaar wordt. Kneed verder met je handen, bestrooi het met bloem totdat het van je handen alswel van de kom loslaat.
Kneed verder op het aanrecht tenminste 10 minuten, voeg wanneer nodig wat vocht toe. Het deeg moet zo soepel mogelijk worden en niet aan de handen kleven. Maak er een bal van en doe deze in een broodvorm.
Zet de broodvorm met het goed uitgerezen brood op het rooster vrij onderin in een goed voorverwarmde oven(225-250°C, gasstand 5-6) C. Zet ook een laag bakje met warm water in de oven, voor een vochtige ovenatmosfeer.
Controleer het brood op kleur als de baktijd(30 tot 40 minuten) bijna is verstreken. Bestrijk de bovenkant van het brood met water, en laat het luchtig afkoelen.

 

Recept voor 40 rozijnenbollen

ingrediënten:    

1000 gr           Bloem

30 gr               Instant gist  

25 gr               Zout  

70 gr               Donkere basterdsuiker  

120 gr              Olie of margarine  

50 gr               Citroenrasp  

300 cl              Lauwe Melk  

300 cl              Lauw water

Voor de vulling:  

400 gr             In water gewelde rozijnen    

 

Werkwijze voor dit gerecht

Kneed van de bovenstaande ingrediënten (zonder de vulling) een glad stevig homogeen deeg. Laat het deeg 10 minuten rusten en vermeng hierna de vulling er doorheen.

Opbollen en ca. 15 min laten rijzen in de rijskast op zo'n 32 graden Celsius.   Deeg doorslaan en verdelen in 50 stukjes. Meteen "opbollen" en op de bakplaat zetten.    

Narijs van ca. 45 min. Afbakken op 260 graden in ca. 10 min.